19 Şubat 2012 Pazar

Ispanaklı Mantarlı Kiş



Bugün ne güzel bir Pazar..insanın içi açılıyor..o kadar doydukki kara kışa artık güneş özlemi son noktada gerçekten..Haftaiçi malesef işten güçten bilgisayarı elime alıp post girecek zamanım olmuyor. Madem bugün miskin miskin oturmaktayım, biriken tariflerimden sırayla ekleyeyim dedim :)

ISPANAKLI MANTARLI KİŞ


Kiş Hamuru:

90 gr tereyağ
1,5 su bardağı un (dolu dolu bardak)
4 yemek kaşığı soğuk su
tuz

Harç:

1 küçük soğan
3 küçük demet ıspanak
1 su bardağı doğranmış mantar 
1 su bardağı süt
1 yumurta 
tuz, karabiber

 Üzeri için: galeta unu ve kaşar peyniri

Kiş hamuru için hamur malzemelerini iyice bütünleşinceye kadar yoğuruyoruz. Hamuru buzdolabında
 15 dk kadar dinlendiriyoruz. Bu bekleme aşamasında kişimizin ıspanaklı harcını hazırlayabilirsiniz. Hazır olan hamurun altına biraz un serpilmiş zeminde  kiş kalıbımız boyutunda açıyoruz. 

Açtığımız hamuru yağladığımız kalıbımıza yayıp, kenarlarından artan hamurları alarak, kalıbı tamamen hamurla kaplıyoruz. Daha sonra, yaydığımız hamurun üzerine aralıklarla çatal yardımıyla delikler açıyoruz. Bu sayede hamurumuzun kabarmasını önlemiş olacağız. Fırına vermeden yapılacak en son işlem ise kalıba yaydığımız hamurun üzerine yağlı kağıt sererek ve yağlı kağıtın üzerine yeşil mercimek, nohut gibi ağırlık yapacak herhangi bir baklagili yaymak.( Delik açma ve baklagille ağırlık yapma işlemi hamurun kabarmadan pişmesini sağlıyor, bu malzemeleri pişme işlemi sonrası alacağız) Tüm işlemlerden sonra, kiş hamurumuzu 180 derece fırında yaklaşık 10-15 dk kadar pişiriyoruz (kontrol ederek pişirin, üzeri kızarınca fırından alın)

Harç için:

Soğanları küçük küçük doğrayıp kavuruyoruz. Mantarlarımızı doğrayarak ekliyoruz. Mantarları 3-4 dk kavurduktan sonra yıkanmış ve doğranmış ıspanaklarımızı ekliyoruz. eklenen ıspanakları katıp kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiberide ekleyerek ıspanakları tamamen öldürmeden sadece diriliklerini hafifçe kaybetmelerini sağlıyoruz. Harcımızı bir kenarda soğutuyoruz. 

Fırından çıkardığımız kiş hamurunun üzerine ıspanaklı harcımızı yayıyoruz. Son olarak süt ve yumurtamızı karıştırıp harcın üzerine yayıp 180 derecede yaklaşık 15-20 dk daha pişiriyoruz. Son 5 dk da kişin üzerine galeta unu serpiyoruz. (Galeta unu sizin tercihiniz, ben kıtırlık verdiği için seviyorum) 

Kişin üzerine serpeceğimiz kaşar peynirini ise servisten 5 dk önce serpip fırına verirseniz daha taze ve lezzetli olur. Kaşar peyniri istemezseniz süzme yoğurtla tüketmekte iyi bir alternatif. Hem lezzetli hemde hafif bir tarif isteyenler için ideal bence...Yaz geliyor, daha da hafif olsun derseniz yağ miktarını biraz azaltıp, beyaz un yerine buğday ya da kepek unu kullanabilirsiniz. Öylesi de çok lezzetli oluyor.


Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. annem de ne zamandır yap diyordu ıspanaklı kişten tam zamanıdır diyorum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bende şu tembellikten kurtulsam ne güzel olacak :) ellerine sağlık.. afiyetler olsun..

    YanıtlaSil