26 Şubat 2012 Pazar

Muzlu Rulo Pasta




Merhabalar :) Gene güneşli bir pazar ve miskin oturduğum ender anlardan birinde hemen bilgisayarımı alıp bloglarda güzel gezintiler yaptım. Bazen sadece tek bir noktaya bakıp boş boş oturmak istiyorum cidden. Bugün tam da bunu yapacağım. yani umarım! :)

Muzlu pasta tarifimize geçelim. Bu pasta gerek pandispanyası gerek kremasıyla hem çok hafif hemde lezzetli. mutlaka deneyin derim. Özellikle misafir sofralarına yakışır cinsten.. 


Muzlu Rulo Pasta

Pandispanya

4 yumurta
1 kahve fincanı toz şeker
40 gr eritilmiş tereyağ
3/4 su bardağı un
1 paket vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu

 Beyaz çikolatalı krema

2 su bardağı süt
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
160 gr beyaz çikolata
1 yemek kaşığı tereyağ
Muz dilimleri

Üst kreması:
100 gr krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri

yada hazır paket krem şanti


Pandispanya tarifi:

  • Yumurta beyazlarını ve sarılarını ayırıyoruz. Beyazları şekerin yarısı ile kar haline gelene kadar çırpıyoruz. 
  • Diğer tarafta eritilmiş ve soğutulmuş tereyağ, yumurta sarıları, şekerin diğer yarısını çırpıyoruz. 
  • Unu eleyip, kabartma tozu ve vanilyayla karıştırıyoruz. 
  • Son olarak yumurta beyazları, yumurta sarısı karışımını ve kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, vanilya) karıştırıyoruz. 
  • Pandispanya karışımını yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir tepsiye ya da kalıba döküyoruz. 
  • Karışımı spatula yardımıyla yayarak ince ve rulo gibi sarılmaya uygun bir pandispanya elde etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden karşımın her tarafa eşit olarak yayılmasına ve düzgün bir dikdörtgen oluşturmasına dikkat edin. Fırına vermeden önce tespsiyi havaya kaldırıp masaya bir kaç kez vurun. Böylece hem hamur tepsiye oranlı bir şekilde dağılmış olacak hemde hava kabarcıkları yok olmuş olacaktır. 170 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. (yanmamasına dikkat edelimç. (Benim fırınımda yaklaşık 10 - 15 dk da pişmiş oluyor) 

Pandispanyamız pişdikten sonra yağlı kağıdı çıkarmadan rulo yapıp yaklaşık bir saat bekletelim. Bu sürenin sonunda pandispanya rulo yapmaya uygun hale gelecektir. Bu aşamada yağlı kağıdı yavaşça çıkarıyoruz.



Krema için:

  • Beyaz çikolata, tereyağ dışında tüm malzeleri çırpın ve ocağa alın. 
  • Muhallebi kıvamına gelen karışımıza son olarak beyaz çikolatalarımızı ve tereyağımızı ekliyoruz. 
  • Kremamızı çok az soğumaya bırakıyoruz. 

Hazır olan pandispanyamıza kremamızı yayıyoruz. Kremanın üzerine küçük muz parçaları serpiyoruz. Pandispanyanın ortasına ise bütün bir muz yerleştiriyoruz. Pandispanyamızı tekrar  rulo yapıyoruz. Rulomuzun düzgün olması için, bu aşamada streç kağıtla sarıp buzdolabında bir süre bekletebiliriz. Bu işlem pastanın daha düzgün bir rulo olmasını sağlayacaktır. 

En son aşama ise krema ve pudra şekerini çırpıp elde ettiğimiz krem şantiyi pastamızın üzerine sürmek. Ben pastanın üzerini çikolata rendesiyle süsledim. Süsleme işi tamamen hayal gücünüze bağlı :) Afiyet olsun....















19 Şubat 2012 Pazar

Ispanaklı Mantarlı Kiş



Bugün ne güzel bir Pazar..insanın içi açılıyor..o kadar doydukki kara kışa artık güneş özlemi son noktada gerçekten..Haftaiçi malesef işten güçten bilgisayarı elime alıp post girecek zamanım olmuyor. Madem bugün miskin miskin oturmaktayım, biriken tariflerimden sırayla ekleyeyim dedim :)

ISPANAKLI MANTARLI KİŞ


Kiş Hamuru:

90 gr tereyağ
1,5 su bardağı un (dolu dolu bardak)
4 yemek kaşığı soğuk su
tuz

Harç:

1 küçük soğan
3 küçük demet ıspanak
1 su bardağı doğranmış mantar 
1 su bardağı süt
1 yumurta 
tuz, karabiber

 Üzeri için: galeta unu ve kaşar peyniri

Kiş hamuru için hamur malzemelerini iyice bütünleşinceye kadar yoğuruyoruz. Hamuru buzdolabında
 15 dk kadar dinlendiriyoruz. Bu bekleme aşamasında kişimizin ıspanaklı harcını hazırlayabilirsiniz. Hazır olan hamurun altına biraz un serpilmiş zeminde  kiş kalıbımız boyutunda açıyoruz. 

Açtığımız hamuru yağladığımız kalıbımıza yayıp, kenarlarından artan hamurları alarak, kalıbı tamamen hamurla kaplıyoruz. Daha sonra, yaydığımız hamurun üzerine aralıklarla çatal yardımıyla delikler açıyoruz. Bu sayede hamurumuzun kabarmasını önlemiş olacağız. Fırına vermeden yapılacak en son işlem ise kalıba yaydığımız hamurun üzerine yağlı kağıt sererek ve yağlı kağıtın üzerine yeşil mercimek, nohut gibi ağırlık yapacak herhangi bir baklagili yaymak.( Delik açma ve baklagille ağırlık yapma işlemi hamurun kabarmadan pişmesini sağlıyor, bu malzemeleri pişme işlemi sonrası alacağız) Tüm işlemlerden sonra, kiş hamurumuzu 180 derece fırında yaklaşık 10-15 dk kadar pişiriyoruz (kontrol ederek pişirin, üzeri kızarınca fırından alın)

Harç için:

Soğanları küçük küçük doğrayıp kavuruyoruz. Mantarlarımızı doğrayarak ekliyoruz. Mantarları 3-4 dk kavurduktan sonra yıkanmış ve doğranmış ıspanaklarımızı ekliyoruz. eklenen ıspanakları katıp kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiberide ekleyerek ıspanakları tamamen öldürmeden sadece diriliklerini hafifçe kaybetmelerini sağlıyoruz. Harcımızı bir kenarda soğutuyoruz. 

Fırından çıkardığımız kiş hamurunun üzerine ıspanaklı harcımızı yayıyoruz. Son olarak süt ve yumurtamızı karıştırıp harcın üzerine yayıp 180 derecede yaklaşık 15-20 dk daha pişiriyoruz. Son 5 dk da kişin üzerine galeta unu serpiyoruz. (Galeta unu sizin tercihiniz, ben kıtırlık verdiği için seviyorum) 

Kişin üzerine serpeceğimiz kaşar peynirini ise servisten 5 dk önce serpip fırına verirseniz daha taze ve lezzetli olur. Kaşar peyniri istemezseniz süzme yoğurtla tüketmekte iyi bir alternatif. Hem lezzetli hemde hafif bir tarif isteyenler için ideal bence...Yaz geliyor, daha da hafif olsun derseniz yağ miktarını biraz azaltıp, beyaz un yerine buğday ya da kepek unu kullanabilirsiniz. Öylesi de çok lezzetli oluyor.


Afiyet olsun..